Leipzig . 2013

Bank building_
Saxon Development Bank and funding

Health, research and administration

New construction
Saxon Development Bank and funding

New construction
Saxon Development Bank and funding

→ read more

The new building functions as a two-dimensional link in the surroundings, which are shaped by perimeter block development and one free-standing structure, thus reducing urban heterogeneity. The above-ground section of the building embraces two inner courtyards, which are developed with generous outward openings, while below is a two-story underground parking. An entirely column-free interior space emerges through extensive, flat slabs in reinforced concrete construction mounted on exterior reinforced concrete beams and V-shaped steel supports extending the entire height of the building. This potential for spatial flexibility is underscored by equal story heights on the ground story and second story as well as the equal heights of the third to sixth stories. A homogenous “front square” on level ground that incorporates the adjacent pathways forms the basis of the new building. A generous space for public use invites people to linger. Courtyards as well as free spaces are “connected” by the façade: they form entrances and terraces, are legible as large windows from inside and outside, and serve, among other things, as ample sites for communication. In the connecting wing, the twostory foyer shapes the central distribution frame, from which the offices in the upper stories are developed.

Facts and Figures

Project Location

Leipzig, Germany

Timeline

Competition _ 2013 – 4th prize

Data on construction

Gross floor area _ 25.400 m²
Usable area _ 15.180 m²

Promoter

Sächsische Aufbaubank – Förderbank