Boehringer Ingelheim Laboratories Biberach, Germany

From an urbanistic perspective the building marks the endpoint of the area's building development and also the endpoint of the alley that is the main axis of the factory premises. The depth of the building is a result of the inner organisation of the building's functions and the demand for attractive open areas providing an adequate work environment. Based on an optimized building outline that faciliates the organisation of the biggest departments per building level a building structure is generated that creates differently sized loggias in the building's outer shell and multi-level voids inside the building. Combined with staircases and corridors an open system of short cross-connections and spatially widening longitudinal connections is established which provide intervisibility either to the next lower or higher level insde the building or the exterior.